Nieuwe bioscoopkansen voor Rotterdam

Met de komst van KINO Rotterdam in het voormalige gebouw van LantarenVenster in de Rotterdamse Gouvernestraat komt er eindelijk wat beweging in de bioscoopsituatie van de tweede stad in ons land.

Afgelopen week werd bekend gemaakt dat er in het oude pand van LantarenVenster in Rotterdam-West een nieuwe bioscoop komt: KINO/BURO. Deze combinatie van filmtheater (KINO), creatieve werkplaats (BURO) en een multifuctionele (theater)zaal komt uit de koker van Jan de Vries en Frank Groot. Eerder programmeerden ze onder meer voor de Amsterdamse studentenbioscoop Kriterion. Daarnaast is Jan een geboren Rotterdammer en kriebelde het blijkbaar om de verzadigde Amsterdamse bioscoopmarkt in te ruilen voor een nieuw initiatief in de stad van het ‘harde werken’. Na jaren stilstand lijkt er nu eindelijk een uitbreiding te komen van het Rotterdamse bioscoopaanbod.

Frank Groot (links) en Jan de Vries
Frank Groot (links) en Jan de Vries

Een mooie gedachte, want de afgelopen jaren sneuvelde menig nieuw bioscoop- en filmtheaterproject in Rotterdam. Eerst maar even een terugblik. In 1996 opende Pathé op het Schouwburgplein een 7 zalen tellende multiplex, waarbij gelijktijdig 3 oude bioscopen in de buurt (Thalia, Lumière en Corso) de deuren sloten. Filmliefhebbers moesten het verder doen met de versleten bioscoop Cinerama op de Westblaak en het oude LantarenVenster dat zijn beste tijd ook had gehad. Tot 2002 bleef het angstvallig stil op bioscoopgebied, in tegenstelling tot veel andere steden. In dat jaar opende Pathé, na het succes van Pathé Arena in Amsterdam, een megabioscoop in Rotterdam Zuid, vlakbij de Kuip. Met 14 zalen was het meteen één van de grootste bioscopen van Nederland. Ook Cinerama, dat in handen was van Piet Meerburg, zag zich genoodzaakt de oude grote zaal op te delen in 3 zalen. Meerburg had in 1999 de bioscoop nog met groot enthousiasme overgenomen van Pathé, maar liep ook tegen dezelfde beperkingen van het oude dichtgetimmerde gebouw aan.

Pathé Schouwburgplein
Pathé Schouwburgplein

Waar Pathé De Kuip in no-time de meest succesvolle bioscoop van Nederland werd, kwijnde Pathé Schouwburgplein langzaam weg. De golfplaten gaven de bioscoop een favella-look en de doorgezakte stoelen maakten het campinggevoel compleet. Bij Cinerama was ht niet veel beter. Wolff nam in 2010 de exploitatie van deze bioscoop over van Meerburg, maar kon weinig met het pand beginnen. Er waren plannen van projectontwikkelaars voor nieuwbouw achter de monumentale jaren ’50 gevel, inclusief woontoren en vier filmzalen. Maar door de crisis werd het plan steeds maar uitgesteld. Met als gevolg dat Wolff (tegenwoordig Kinepolis) niet meer kon doen dan de muren een linkje verf geven. Het laatste nieuws is dat er in 2016 wordt begonnen met de vernieuwbouw. Eerst zien, dan geloven.

Het nieuwe LantarenVenster op de Wilhelminapier
Het nieuwe LantarenVenster op de Wilhelminapier

Rond 2010 waren er ambitieuze bioscoopplannen in Rotterdam. Pathé keek  naar de oude Corso bioscoop om er een arthouse bioscoop van 7 zalen in te vestigen, naar voorbeeld van Pathé Buitenhof in Den Haag en het vernieuwde Pathé City in Amsterdam. Maar Pathé kwam erop terug en het plan verdween in de prullenbak. Verder was er dat jaar het plan om in Rotterdam-West in de oude Wester Bioscoop op de Nieuwe Binnenweg een arthouse met vier zalen te beginnen: Cinema West. Zoals vaak gooide de financiering roet in het eten. Van recentere datum was het plan om in het nieuwe winkelcentrum FORUM, vlak achter het oude ABN gebouw aan de Coolsingel, een bioscoop met zo’n 6 zalen te vestigen. Ook dit plan bleek te hoog gegrepen; FORUM is inmiddels uitgekleed tot een Primark kledingwinkel met wat woningen. Het enige dat wel lukte, was de nieuwbouw voor LantarenVenster op de Wilhelminapier, op de Kop van Zuid. In 2010 opende  het filmtheater met 5 filmzalen en een multifunctionele zaal. Met veel politiek gedoe rondom de subsidie, dat wel.

Het oude Lantaren/Venster in de Gouvernestraat
Het oude Lantaren/Venster in de Gouvernestraat

Met het nieuwe initatief van de twee jonge bioscoopondernemers lijkt er eindelijk weer wat te lukken in de stad die de laatste jaren vooral in het nieuws kwam om wat er juist niet van de grond kwam: een poppodium bijvoorbeeld. De Gouvernestraat is niet het centrum van de stad, maar dat er met KINO/BURO nu een plan is voor vier nieuwe bioscoopzalen, een theater, culturele werkplekken en een bruisend café, maakt nieuwsgierig én enthousiast. Initiatiefnemers Jan de Vries en Frank Groot hebben een indrukwekkend verbond gesloten met partijen als Cineville en het IFFR en distributeurs als A-Film Benelux, Cinéart en Warner Bros. Met een aantrekkelijke open gevel, het vervangen van de krappe bestaande filmzaaltjes door vier mooie nieuwe zalen en de belofte van een interessant aanbod van artistieke films kan het voor de Rotterdamse filmliefhebber niet snel genoeg januari 2016 zijn, als de deuren open gaan en ook het IFFR weer terugkeert bij zijn roots.

Nu ook Pathé te kennen heeft gegeven in 2016 serieus werk te gaan maken van een nieuwe gevel op het Schouwburgplein inclusief een nieuw café/restaurant tegenover de Doelen, Kriterion Rotterdam steeds meer experimenteert met pop-up cinema en de vernieuwbouw van Cinerama hopelijk dichterbij komt, gloort er weer hoop aan de Rotterdamse filmhorizon. De cinefiele Rotterdammert kan straks hopelijk weer trots zijn op zijn bioscopen en filmtheaters.

Verschenen in MovieScene: http://www.moviescene.nl/p/159251/nieuwe_bioscoopkansen_voor_rotterdam