Piraterij dwingt distributeur Lumière tot forse reorganisatie

Voor Cine sprak ik begin juni 2016 met de CEO van distributeur Lumière over de flinke inkrimping van het bedrijf door de nog steeds ‘onbestrafte piraterij’. “Noem me een ouderwetse jongen, maar het oude model is nog steeds waardevol”.

De Belgisch-Nederlandse filmdistributeur ontslaan ruim een kwart van het personeel: elf van de veertig werknemers kan straks op zoek naar een andere baan. In Nederland gaat het met vier ontslagen zelfs om de helft van het aantal mensen. Dat maakte CEO Jan de Clercq vandaag bekend. Marketing en publiciteit wordt voortaan uitbesteed aan externe partijen. En de afdeling ‘theatrical’ – verantwoordelijk voor bioscoopreleases – wordt teruggebracht tot één persoon. Er wordt ook flink gesneden in het aantal films dat Lumière uitbrengt in de filmtheaters: zowel in België als in Nederland gaat dat terug van 20 naar zo’n 6 tot 8 per jaar.

Daarmee lijkt het faillissement van A-Film Benelux vorig jaar niet op zichzelf te staan. Overeenkomst is dat bij beide distributeurs de verkoop van dvd’s en blu-rays jarenlang een flinke bron van inkomsten vormde. Deze lijkt nu opgedroogd. Series worden volgens Declercq nog voldoende verkocht aan partijen als Netflix en Ziggo, maar voor films lukt dat veel minder. Ondanks dat de home entertainmentmarkt volgens hem ‘in anderhalf jaar met grote snelheid naar beneden is geduikeld’, is de reorganisatie een ‘pro-actieve maatregel’. “Illegale downloads hebben voor hallucinante dingen gezorgd,” aldus De Clercq tegenover Cine.nl, “maar we krijgen het niet uitgelegd aan de consument dat niet alles gratis is.”

Ook vindt De Clercq dat er veel te veel films worden uitgebracht in de bioscoop. “Noem me een ouderwetse jongen, maar het oude model is nog steeds waardevol,” aldus de CEO. Daarmee gaat hij lijnrecht in tegen de visie van Dirk de Lille, baas van distributeur Paradiso Filmed Entertainment die de ‘windows’, de tijd tussen bioscoopuitbreng en VOD, min of meer wil afschaffen.

Lumière gaat wel door met het zelf produceren van films. Ook het exploiteren van bioscopen in België wordt uitgebreid. In Nederland heeft De Clercq geen plannen om zalen te openen. De markt is volgens hem hier al verzadigd. En wat piraterij betreft, daar gaat Lumière nauw samenwerken met andere partijen als Dutch FilmWorks. Op de vraag waarom het met muziek (Spotify) en kranten (Blendle) wel lukt om mensen te laten betalen, maar met films niet, antwoordt De Clercq: “Dat is niet te vergelijken, het is een heel ander model. Lokale distributeurs moeten op voorhand al betalen en maken ook meer kosten voor publiciteit. De Europese film heeft het moeilijk. Je kunt dat jammer vinden of niet, maar dat is wel de reden voor een nieuwe fase van Lumière” zo besluit CEO Jan De Clercq met spijt in zijn stem.

De vraag is wel of Lumière inderdaad ‘pro-actief’ heeft gehandeld, of dat de al jarenlange daling van de dvd-verkoop veel te laat heeft geleid tot aanpassingen in de organisatie. Er wordt door de branche al jarenlang gepraat over nieuwe distributiemodellen, maar voorlopig blijft het bij kleine initiatieven als Filmthuis, terwijl de nieuwe belangenvereniging Filmdistributeurs Nederland niet actief de publiciteit opzoekt over nieuwe manieren om filmdistributie de 21e eeuw in te brengen. De grote vraag is nu of de branche door te focussen op strenge vervolging van downloaden het publiek voor zich weet te winnen of juist zal afstoten.

Verschenen in Cine: http://cine.nl/distributeur-lumiere-krimpt-fors-vanwege-piraterij/