Fidan out of the Box: Zo houden filmzalen en filmmakers zich staande tijdens de coronacrisis

De bioscopen houden voorlopig nog de deuren gesloten: een groot gemis voor de liefhebbers. Hoe houden de filmzalen en filmmakers zich staande tijdens de coronacrisis? “Vooral de kleinere theaters hebben het moeilijk”, zegt filmjournalist Nico van den Berg in Fidan out of the Box.

Waar filmjournalisten elkaar altijd troffen op festivals, persvoorstellingen en daarbuiten om te praten over film, zitten ze nu thuis aan de buis gekluisterd. Volgens Van den Berg is er desondanks nog best wat te beleven, “maar het is natuurlijk niet zoals we zouden willen. Op een gegeven moment kun je heel veel over Netflix schrijven maar wil je ook weer naar nieuwe films toe.”

Filmjournalisten en liefhebbers missen de bioscoopervaring, “en dat wordt alleen maar erger”, zegt Van den Berg. “In het begin vonden mensen het wel oké om thuis te zitten maar dat worden mensen ook zat. Dat geldt ook voor Netflix, op een geven moment zijn mensen daar ook klaar mee en willen ze wat anders doen.”

Luister hier de hele uitzending van dinsdag 19 mei terug:

Op gepaste afstand

Dus de nieuwe Nederlandse film Op gepaste afstand komt als geroepen. Een film maken op anderhalve meter lijkt namelijk onmogelijk maar het is regisseur Jon Karthaus gelukt. Zijn film Op gepaste afstand is vanaf vandaag te zien op Pathe thuis, de streamingdienst van de bioscoopketen.

Karthaus: “De film is eigenlijk een boy meets girl verhaal, vrij traditioneel. Alleen de twee hoofdrol personages hebben één grote vijand, dat is de anderhalvemeter afstand-regel. Wat doe je als je misschien wel de liefde van je leven tegenkomt en je mag niet dichter dan anderhalve meter in de buurt komen.”

Afbeelding

Lees ook:
‘Op Gepaste Afstand’ – een film over ontmoetingen in tijden van corona

Feel good film met tijdstempel

“Wat wij het belangrijkste vonden bij het maken, was dat het toch wel een feel good gevoel zou hebben. Een soort sprookjesrealiteit tegen de achtergrond van de coronatijd, maar dat het wel een soort hoopvol zou worden en niet al te donker”, zegt Karthaus.

Film biedt juist de mogelijkheid om even te ontsnappen aan de realiteit, maar toch wilde Karthaus juist het leven in tijden van corona neerzetten in zijn film: “Wat mij als filmmaker heel leuk leek was om een soort tijdstempel te kunnen maken. Hopelijk is dit op een gegeven moment voorbij en dat je over tien jaar terugkijkt en dan denkt, ‘oh ja dat was ook zo’. Het leek me goed om dat historische beeld neer te zetten en te vereeuwigen.”

Filmen op anderhalve meter

Om de film te maken moest de anderhalve meter-regel ook in acht worden genomen. Daar hadden Karthaus en zijn crew wat op bedacht. De set werd opgedeeld in ringen, “je moet een beetje denken aan een dartbord,” zegt Karthaus. In de roos stond hij samen met de cameraman en de acteurs. Daarbuiten stonden in verschillende ringen de rest van de crew, “het was met dit script te doen, maar met een traditioneel script waarin je personages normaal met elkaar in de auto wil laten zitten en zo is het niet mogelijk denk ik.”

Bioscopen in zwaar weer

Thuis kun je je dus nog meer dan genoeg vermaken, maar veel bioscopen en filmhuizen hebben het lastig in deze periode. Volgens Van den Berg is er wel een verschil tussen de grote en kleine bioscopen: “Grote ketens zoals Pathé, Kinepolis en Vue zijn onderdeel van grote internationale bedrijven en overleven deze crisis wel.” Het zijn met name de kleine filmtheaters die misschien niet hun kop boven water kunnen houden. 

Van den Berg: “De kleinere filmtheaters met kleinere zalen gaan het de komende tijd ook moeilijker krijgen. Niet elk filmtheater kan zijn publiek op die manier binnenhalen en heeft het geld om te betalen voor de maatregelen die nu moeten worden genomen.”

Origineel: https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/23916-zo-houden-filmzalen-en-filmmakers-zich-staande-tijdens-de-coronacrisis en https://www.nporadio1.nl/podcasts/astrid-out-of-the-box/60-fidan-out-of-the-box-19-mei-2020